Kes pole ammu Kuuda hooldekodust mööda sõitnud, võib imestada, et maja on teise korruse peale saanud. Läinud 08.02.13 kutsushooldekodu pere seda sündmust tähistama kolleegid ja sõbrad lähedalt ja kaugelt.

Esmalt viis Märjamaa kirikuõpetaja Illimar Toomet läbi hooldekodu õnnistamise tseremoonia ja pühitses ruumid. Siis said hoolealused ja külalised kokku teise korruse suurte akendega söögitoas, kus oli end esinemisvalmis seadnud Boriss Lehtlaan koos kahe kaaslasega.Nooruslik laulumees oli heas vormis ja suhtles oma igihaljaid lugusid esitades publikuga väga aktiivselt ja südamlikult. Endine Ravila hooldekodu juhataja Tiiu Dudko pajatas humoorikaid vahepalasid.Kord kuus püütakse´siia ikka keegi esinema kutsuda, rääkis hooldekodu juhatuse liige Aleksander Koch, et elanike argipäevadesse vaheldust tuua. Koch märkis oma sõnavõtus, et Kuuda hooldekodu sai laiendamiseks toetust maaelu arendamise meetmest. 8,8 miljonit krooni maksnud rekonstrueerimine algas 2011. aasta sügisel. Ehitaja oli Tristano Grupp OÜ, ehitusjärelevalvet tegi Ilmar Mõtsnik. Peahoonele ehitati juurde teine korrus, kuhu lisandus 13 kahekohalist tuba, hooldekodu sai uue katlamaja, vahetati välja kogu küttesüsteem, ehitativentilatsioon, uue näo said pesuruumid, köök ja olmeruumid, hoonesse tuli saun ja lift. Majale pandi välisvooder ja katusele soojustus. Kui varem oli Kuudal mobiililevi „auk“, siis tänu koostööle EMTga pole enam seda probleemi. Kuuda hooldekodus on nüüd varasema 32 asemel 50 kohta.

Aleksander Koch tänas personali ja oma perekonda, kes uuendamisele tõhusalt kaasa aitasid. Õigupoolest viisidki selle plaani ellu Kochi juhitav Haimre Grupp OÜ ja tema väimehele kuuluv Hestarek OÜ. „Kuuda on nüüd igati hea üldhooldekodu,“ tõdes väimees Mait Mäe, kes on olnud ka luksusliku hooldekodu Villa Benita ehitamise juures. Sealt sai ta Kuuda tehnilise lahenduse osas mõtteid, aga oma teenuse poolest on Kuuda ja Villa Benita üles ehitatud erinevatel alustel. Suure ehitamise ajal ei katkenud hooldekodu igapäevaelu, kuigi see oli harjumuspärasesterinev. Esmalt ehitati valmis teine korrus, kuhu alumise korruse remondi ajaks inimesed tubade kaupa ümber paigutati. Maavalitsuse poolt lausus juurdeehituse avamisel tänusõnu sotsiaalküsimustega tegelev Tõnis Vaik, kes soovis Kuuda hooldekodule palju häid kliente. Märjamaa valla tänukirja andis üle sotsiaalosakonna juhataja Marge Viska. Sõna võtsid ka Margus Jehe ja Raul Rähni, kes endise Loodna ja Märjamaa valla poolt kuulusid enne erastamist asutuse nõukogusse. Nad avaldasid lootust, et Koch tehtuga ei piirdu. Juba ongi käsil aidahoone korrastamine, millest edaspidi saab Tolli külas avalikus kasutuses olev hoone.

Kolleegid maakonna hooldekodudest ja kaugemalt laususid Kuuda hooldekodu perele palju sooje sõnu ja tõid kingitusi. Hea meel on näha, et kolleegil läheb hästi ja majad saavad ilusaks,“lausus Valgamaalt Paju Pansionaatide hooldusjuht Hille Volberg. Suupistelaua külalistele valmistasid Vana-Vigala TTK kokad. Õhtu jätkus kolleegide ühises peolauas, mille peolaua valmistas Aleksandri naispere. Siingi laulis Boris Lehtlaan ja lõõtsa tõmbas Sõmerpalu hooldekodu endine juhataja Harri Lindmets.

Reet Saar
Märjamaa Nädalaleht 13.02.2013